Bemutatkozás 

Saját műveim 

Kedvencek más szerzőktől 

Hírek

Rímtündér Meseboltja

Megnyitott a Rímtündér Meseboltja ahol megvárásolhatók Hétvári Andrea óvodásoknak szóló könyvei és ingyenesen letölthető oklevelei is elérhetők nyomtatható formátumban.

Képzeld el! – Meseszép!

Zenés-verses-mesés interaktív teadélután Hétvári Andrea költővel és Dezső Piroska hegedűművésszel az újpesti Ady Endre Művelődési Házban.

TOP 10

Vörösbegyek nyugalma, drága Fif! kötet az Irodalmi Jelen TOP 10-ben.

Irodalmi Portál Gyerekeknek

Elkészült a KÉPZELD EL! c. Irodalmi és Ismeretterjesztő Portál Gyerekeknek!
http://www.kepzeld-el.hu

Radnóti-monográfia

Vilcsek Béla Radnóti Miklós c. könyve kedvezményes áron megrendelhető. További információ>>

CIKKEK

VERSÍRÓ PÁLYÁZAT FEJÉR MEGYE 1000 ÉVES ÉVFORDULÓJÁRA

A VÁR irodalmi és közéleti folyóirat
szerkesztősége,
Spányi Antal
székesfehérvári püspök védnökségével


"Fehérvár!
Téged köszöntsön énekem!"
című versírói pályázatot hirdetett.

Versíró pályázat díjazottjai

 

A "Fehérvár! Téged köszöntsön énekem!" versírói pályázat végeredménye a zsűri döntése alapján a következő:

1. díj megosztva:
Gál Sándor (Buzica, Felvidék) Jelige: "Romkert" : Romkert
Sz. Gábor Ágnes (Budapest) Jelige: "Békakonty" : Promenád

2. díj megosztva:
Hétvári Andrea (Budapest) Jelige: "Ad astra" : Sic itur ad astra
Oláh András (Mátészalka) Jelige: "Bolaned" : Bordal helyett

3. díj megosztva:
Sohár András (Budapest) Jelige: "Halvajáró" : Nyughatatlan lángok
László Zsolt (Székesfehérvár) Jelige: "Zászlós" : Nem leszel világok árvája
Nagy Ágnes (Szatmárnémeti, Erdély) Jelige: "Búbos bibic" : Fellegek titkairól

Készül Fehérvár himnusza! - Interjú Szokolay Sándorral -

Székesfehérvár - Készül a város himnusza. A VÁR folyóirat pályázatára érkezett versek közül kettőt választott ki Szokolay Sándor, hogy a fehérváriak dönthessék el, melyiket szeretik.

2009. szeptember. 04. péntek | Szerző: J. Mező Éva

A második díjas Hétvári Andrea Sic itur ad astra, valamint a különdíjas Zsirai László Hálatáblák sorsa című versét választotta ki Szokolay Sándor, hogy a pályázatra beérkezett több mint 130 alkotás közül megzenésítse. A Kossuth-díjas zeneszerzővel egy kisebb szívműtét előtt beszélgettünk:

- Ahogy múlnak fölöttem az évek, alkotás közben egyre inkább az egyszerűségre törekszem. Egy himnuszba bele kell sűríteni, hogy szép, tiszta és igaz legyen. Fölötte álljon mindenféle izmusnak, és elengedhetetlen, hogy a lélekhez szóljon. Az egyszólamú ének az, ami ilyen, de egy kicsit fel kell díszíteni az ünnepre is - vallja a mester. - Nem mindig a legjobb versek a megzenésíthetők - mondja, amikor arról kérdezem, miért nem a zsűri által első helyre rangsorolt versekre esett a választása. - Hétvári Andrea versét nehezebb megzenésíteni, mivel a magyar nyelv ellenkezik a jambikus, skandálható verseléssel, Zsirai Lászó verse viszont ízig-vérig magyar. Mind a kettőben találtam szépséget és kihívást. - A régi szentek mondták, hogy az ének felerősített imádság, ezért a zenésítés a nyugat-európai verselésben, ha rosszul csinálják, kaptafa. A magyar nyelv nem lehet kaptafa, ezért éreztem úgy, erről a két versről, hogy azonos értékű. A székesfehérvári püspökség felkérését boldogan vállaltam, pedig tudom, hogy a himnuszírás hazárd dolog. Legnagyobb példaképem, Kodály Zoltán mondta, hogy a himnusz feltétele az egyszerűség. Erkel Ferenc Himnusza a világ legnagyobb hangterjedelmű himnusza, másfél oktávon is túl van. Az emberek hangterjedelme ennél kisebb ezért emelik a fejüket a megbűnhődte már a népnél. A jó himnusz olyan, mint egy Bach-korál. Népének, ami nemcsak profán, szakrális is. Imádság. Sokan tudják rólam, hogy istenhitben nőttem fel, ezért a szakrális és az ünnepi zene fontos számomra. A zene szépsége azonban szubjektív. Mindig a nép és az idő dönti el, melyik terjed el. Én azért tartom fontosnak az ünnepeket, mert sokáig radírozni akarta azokat az ateista világ. Márpedig az ünnep számadás, egymás szemébe nézés. A himnusz alkalmas arra, hogy visszaadja az ünnep tartalmát.

Mindkét kiválasztott alkotó Budapestről küldte el művét a pályázatra. Zsirai László verse Kaszap István emlékének szól. Megkérdeztük a zeneszerzőt, mikorra készül el a himnuszokkal, de Szokolay Sándor kitérő választ adott: - Nem szeretek határidőt megjelölni. Akkor készül el egy alkotás, amikor a mű mondja azt, hogy kész. A himnusz nem többéves munka, szerintem jövő évben megszólalhat. A könnyebb előadhatóság kedvéért orgona vagy zongorakísérettel tervezem, de az ünnepélyesség miatt zenekari kíséretet is írok mellé, és reménykedek, hogy az első megszólalást én dirigálhatom.

Fehérvár! Téged köszöntsön énekem

A zsűri - Ács Margit író, Jelenits István tanár, Szakolczay Lajos irodalomkritikus és Román Károly tanár - a Fehérvár! Téged köszöntsön énekem című versenyben a következő sorrendet állította fel: első helyre Gál Sándor (Buzita, Felvidék), és Sz. Gábor Ágnes (Budapest) verse került. Második lett Hétvári Andrea (Budapest), valamint Oláh András (Mátészalka). A harmadik helyet megosztva Sohár Andrásnak (Budapest), László Zsoltnak (Székesfehérvár) és Nagy Ágnesnek (Szatmárnémeti, Erdély) ítélték. Különdíjat kapott Zsirai László és Marafkó László (Budapest), valamint Bata János (Horgos, Délvidék).

Püspöki köszöntő az ezer éves Fejér Megye ünnepi közgyűlésén

A Megyeháza Dísztermében tartották az ezer éves Fejér Megye millenniumi közgyűlését, amelyen részt vettek a Fejér Megyei Közgyűlés jelenlegi és korábbi tagjai, tisztségviselői, intézményvezetői, Fejér megye díszpolgárai, a megye országgyűlési képviselői és polgármesterei, a megyei jogú városok küldöttei és nem utolsó sorban a történelmi egyházak képviselői.

Fejér megye

A megye fennállásának ezer éve előtt tisztelgő beszédek sorát Spányi Antal székesfehérvári püspök kezdte. Ünnepi beszédet mondott dr. Balogh Ibolya asszony, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

Ünnepi beszéd

Fejér Megye Közgyűlése 2007 szeptemberében döntött arról, hogy a Megyeháza Díszterméből még hiányzó, a megye két főispánját ábrázoló festményt a millenniumi ünnepségre helyreállíttatja, és ismét elhelyezi korábbi helyén. Az ünnepségen L. Simon László a Fejér Megyei Közgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke adta át a restaurált festményeket.

Végezetül a VÁR című irodalmi folyóirat szerkesztősége által meghirdetett "Fehérvár! Téged köszöntsön énekem!" versírói pályázat díjkiosztására került sor. A pályázatra határainkon innen és túl neves, és amatőr íróktól összesen 136 irodalmi alkotás érkezett, amelyeket Ács Margit író, irodalomtörténész; Jelenits István, tanár, irodalomtörténész; Szakolczay Lajos irodalomkritikus, Román Károly tanár zsűrizett. A díjakat Spányi Antal megyéspüspök, mint a pályázat fővédnöke adta át.

Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző a megzenésíthető vers kategóriájában különdíjra tartotta érdemesnek Zsirai László: Hálatáblák című alkotását; a Vörösmarty Társaság különdíját Marafkó László: A szó című alkotása nyerte el. A határon túli magyar irodalom különdíját Bata János: Melléd ülnék című verse érdemelte ki. A pályázat bíráló bizottsága a harmadik díjat megosztva adta ki Sohár András: Nyughatatlan lángok, László Zsolt: Nem leszel világok árvája, és Nagy Ágnes: Fellegek titkairól… című alkotására. A második díjat megosztva Hétvári Andrea: Sic itur ad astra, és Oláh András: Bordal helyett című alkotása kapta. A pályázat bíráló bizottsága első díjjal jutalmazta megosztva Gál Sándor: Romkert és Sz. Gábor Ágnes: Promenád című alkotását. Az elismeréseket azért az ünnepi közgyűlésen adtak át, hogy ezzel is kifejezésre juttassák a megye és megyeszékhely közös örökségét, és egymástól elválaszthatatlan jelen életét.

Ünnepi beszéd

Az ünnepségen a Vörösmarty Színház művészei, Incze Ildikó, Kelemen István és Kozári Ferenc, az irodalom segítségével idézték fel a megye ezer éves múltját. A műsort Bakonyi István irodalomtörténész szerkesztette.

Az rendezvény ünnepi hangulatához Drahos Béla Liszt-díjas fuvolaművész, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezetőjének, Szilágyi Zsuzsanna az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fuvolistájának, valamint Drahos Rebeka, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójának csodálatos játéka is hozzájárult

2009.08.14.

- BPK -
Fényképek: Róth Péter - Fejér Megyei Önkormányzat